Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски  благодари на съседната страна

...
Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски  благодари на съседната страна
Коментари Харесай

Дуда посрещна Зеленски с прегръдка, връчи му и най-високия полски орден


Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски  благодари на прилежащата страна за помощта, която оказва на Киев от началото на войната. Особено в първите дни на войната Полша " отвори вратите си и сред нас нямаше граници ", съобщи Зеленски на срещата с Дуда, съобщи немският вестник Die Zeit.

Зеленски благодари освен за доставките на полско оръжие, само че и за приемането на към 1,6 милиона украински бежанци от войната, съобщи ДПА.

" Можете да се чувствате като вкъщи си с помощта на хората в Полша, а не просто да сте посетители " , означи украинският президент. За в бъдеще той се надява на продължение на положителните връзки сред страните, да няма " към този момент граници в политически, стопански и - изключително значимо - в исторически проект ".

" Среща на съседи, среща на съдружници, среща на сътрудници, среща на другари. В името на нашите народи и за тяхното бъдеще ", написа Зеленски в обществената мрежа Twitter.

Посещението се разграничава от предходните задгранични пътувания на Зеленски след началото на войната: то е първото оповестено авансово и с присъединяване на първата дама на Украйна Олена Зеленска.

На гала във Варшава Дуда връчи на Зеленски Ордена на белия орел, най-високото държавно отличие в Полша. Наградата бе присъдена на Зеленски поради заслуги към полско-украинските връзки и за неговия ангажимент към сигурността и отбраната на човешките права. Дуда към този момент бе отличен с медал от Зеленски - през 2021 година

" Не сте напуснали Украйна. Вие сте образцов началник на страна и нация ", цитира ДПА думите на полския президент към Зеленски.

По-късно във Кралския палат във Варшава Зеленски и Дуда възнамеряват да се срещат с украински бежанци, избягали в Полша, с цел да се спасят от спора в родината им.

Предвижда се още украинския държавен глава и полския министър-председател Матеуш Моравецки да подпишат протокол за доставка на спомагателни оръжия. Според Bloomberg става дума за 100 бронирани транспортни средства, които Полша неотдавна разгласи, че ще бъдат продадени на Украйна. Времето на доставка обаче не бе упоменато.

Освен това по време на диалозите във Варшава ще бъде разискван и въпросът с износа на украинска пшеница през Полша. Днес той прерасна в политическа рецесия, откакто в същия ден на визитата на Зеленски полският министър на земеделието подаде оставка поради неспособността му да понижи количеството украински селскостопански артикули, наводнени в страната. Това е основен политически въпрос за ръководещата в Полша партия " Право и правдивост ", която би трябвало да държи фермерите на страната преди парламентарните избори тази есен; фермерите са все по-възмутени от падащите цени на продукцията, породени от растящия украински импорт, отбелязва " Политико ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР